Αποστολέας Θέμα: Πως γίνεται το στρώσιμο του αυτοκινήτου ασχέτως μοντέλου.  (Αναγνώστηκε 10246 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

• Αποσυνδεδεμένος alexkots
  • Expert member
  • *
  • Φύλο: ’Αντρας
  • Leon FR DSG
Κάποιος έθεσε το ερώτημα πως στρώνεται το Cupra, και επειδή υπάρχει ένα σχετικό ... σκοτάδι πάνω στο πως γίνεται με πολλές αντικρουόμενες απόψεις, είπα να ανοίξω αυτό το θέμα.

Κάθε κατασκευαστής προτείνει ένα ήρεμο οδήγημα τα πρώτα 1500km. Αυτό είναι μία πολύ γενική οδηγία, και επειδή το ιδανικό στρώσιμο δεν είναι μια απλή διαδικασία, κανείς κατασκευαστής δεν δίνει λεπτομέρειες. Άλωστε αν δεν στρωθεί και πολύ σωστά ο κινητήρας, θα θέλει "επισκευή" νωρίτερα μεν, αλλά σίγουρα μετά από αρκετά χρόνια, όταν θα θεωρείται "λογικό πρόβλημα" από τον ιδιοκτήτη. Οπότε δεν νομίζω οτι θα ... δυσαρεστηθεί ο κατασκευαστής αν πουλήσει κάποια ανταλακτικά νωρίτερα! Αυτό που δεν θέλει ο κατασκευαστής είναι να υπερθερμάνετε τον άστρωτο κινητήρα, και γι΄ αυτό σας λέει μέχρι 4000σαλ και γλυκά.

Α. Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα που αφορούν κατ' αρχήν τον κινητήρα.

Το τμήμα που φθείρεται περισότερο είναι ο κύλινδρος. Αυτός στην αρχή είναι λίγο "άγριος" (από την διαδικασία τορνιρίσματος), όχι βέβαια τόσο που να φαίνεται εύκολα. Ο λόγος είναι οτι τα ελλατήρια του πιστονιού (τα δαχτυλίδια γύρω από το πιστόνι που "στεγανώνουν" τον κύλινδρο) πρέπει να "κάτσουν", δηλαδή να πάρουν το σχήμα του κυλίνδρου, να "ταιριάξουν" μαζί του.
Έτσι στην αρχή η επιφάνεια του κυλίδρου δρα ως ένα υπέρ-ψιλό γυαλόχαρτο που λειαίνει τα ελλατήρια. Βέβαια όπως και τα γυαλόχαρτα, τρώγεται (λειαίνεται) και ο κύλινδρος.
Όπως ξέρουμε αν τρίψουμε πολύ ελαφρά μία επιφάνεια με ένα γυαλόχαρτο, η διαδικασία λείανσης γίνεται αργά. Αν βάλουμε περισότερη δύναμη γίνεται πιό γρήγορα.

Στον κινητήρα όμως κυκλοφορεί λάδι. Στην αρχή το λάδι περνάει πιό εύκολα στον θάλαμο καύσεως, ακριβώς διότι τα ελλατήρια δεν "κάθονται" τέλεια στον κύλινδρο. Όλοι θα έχετε παρατηρήσει μία αυξημένη κατανάλωση λαδιού στα πρώτα χιλιόμετρα της ζωής του αυτοκινήτου σας. Είναι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα προβλήματα:

Αν στην αρχή οδηγείτε πολύ απαλά (προσοχή εννοώ μικρά φορτία, λίγο γκάζι, όχι μόνο λίγες στροφές) τότε δεν κάνετε γρήγορο "γυάλισμα". Αυτό διότι η πίεση των ελλατηρίων στον κύλινδρο εξαρτάται από την πίεση των αερίων της καύσεως μέσα στον κύλινδρο. Έτσι επειδή υπάρχουν μικροανωμαλίες, το λάδι δεν "σκουπίζεται" καλά από τα τοιχώματα του κυλίνδρου όταν κατεβαίνει το πιστόνι, καίγεται μέσα στον κύλινδρο, και αφήνει κατάλοιπα που είναι σε μορφή "γυαλιού". Τα κατάλοιπα κάθονται παντού με άσχημα αποτελέσματα για την ζωή του κινητήρα. Η κατανάλωση λαδιού μειώνεται πολύ αργά, και λόγω των καταλοίπων τα ελλατήρια δεν "κάθονται" ποτέ! Επίσης για μεγάλο διάστημα θα περνάνει μικρή ποσότητα καυσαερίων στον στροφαλοθάλαμο και φυσικά στο λάδι, αλλοιώνωντας την σύνθεση του, άρα καταστρέφοντας τις λιπαντικές του ιδιότητες!

Αν το "τσακίσετε" από την αρχή (και πάλι εννοώ φουλ γκάζι), ναι μεν θα περιορίσετε γρήγορα την κατανάλωση λαδιού, δεν θα έχετε συσώρευση καταλοίπων, και δεν θα έχετε καυσαέρια στο λάδι, αλλά κινδυνεύετε από τοπική υπερθέρμανση (θα έχετε δεί οτι όταν τρίβετε με ένα γυαλόχαρτο μία επιφάνεια, αυτή όπως και το γυαλόχαρτο ζεσταίνονται). Η υπερθέρμανση μπορεί επίσης να δημιουργήσει τα καταστροφικά κατάλοιπα καύσης του λαδιού, καίγοντας επί τόπου το λάδι.

Όπότε τι κάνουμε; "Στρώσιμο" με μέτριο γκάζι, μέτριες στροφές, τι τελος πάντων;

Τίποτε από αυτά! Αφού η μηχανή με μέτριο οδήγημα φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργείας, αρχίζουμε αμέσως με σχετικά βαθειά γκαζώματα. Προσοχή, αρκετό αλλά όχι φουλ γκάζι, όχι φουλ στροφές, από 2.5χιλ έως 4~4.5χιλ, διαλέγοντας ένα σχετικά άδειο ίσιο δρόμο (π.χ. Εθνική σε ώρα που δεν είναι αιχμής) ας πούμε με τρίτη ή / καί τέταρτη.
Όταν φτάσουμε τις 4~4.5 χιλ. δεν αλλάζουμε ταχύτητα, σηκώνουμε το γκάζι φρενάροντας και λίγο μέχρι να πέσουν οι στροφές (κοιτάμε και καθρέφτη έτσι;), κρατάμε για 1 λεπτό σταθερά στις 2500~3000σαλ, και πάλι το ίδιο.
Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι ο εξής: Με την μέτρια προς ισχυρή πίεση μέσα στο θάλαμο καύσης, πιέζουμε τα ελλατήρια να στρώσουν, και με το φρενάρισμα της μηχανής της δίνουμε χρόνο να κρυώσει για να μην υπερθερμανθεί, ανεβάζοντας και λίγο λάδι επιπλέον (λόγω υποπίεσης) που δρα και ως ψυκτικό. Κατόπιν "ηρεμεί" γαι 1 λεπτό κ.ο.κ. Μετά από 15~20 λεπτά σταματάμε σε ένα parking και περιμένουμε να κρυώσει τελείως η μηχανή. Κατόπιν ξανακάνουμε τον ίδιο κύκλο. Προθέρμανση με εξαιρετικά απαλή οδήγηση, πάτα - άσε κλπ.

Αν έχουμε ... κέφι μπορούμε να το συνεχίσουμε αρκετά ,ανεβάζοντας σιγά σιγά τις μέγιστες στροφές (π.χ. 500σαλ κάθε τρεις "γύρους" των 15λεπτων) μέχρι και τον κόφτη ακόμα και την ίδια μέρα! Σε πόσα χιλιόμετρα θα το κάνουμε αυτό; Δεν έχουν σημασία τα χιλιόμετρα, σημασία έχουν οι στροφές της μηχανής και ο αριθμός των 15λέπτων.

Τώρα το στρώσιμο τελείωσε! Αλλάξτε αμέσως λάδια και φίλτρο με ζεστή την μηχανή, και βάλτε συνθετικό. Η αλλαγή όμως δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση πρίν από τα 500km. Ο λόγος είναι οτι "στρώνωντας" η μηχανή δημιουργούνται ρινίσματα κλπ που πρέπει να απομακρυνθουν. Με ένα "flash" στρώσιμο δεν έχουν φύγει όλα τα ρινίσματα. Εδώ να πούμε το εξής: Πολλοί ισχυρίζονται οτι το στρώσιμο είναι καλύτερο να γίνει με μη συνθετικό λάδι! Δηλαδή μόλις πάρεις το αυτοκίνητο αλλάζεις λάδια, στρώνεις, και ξανα-αλλάζεις. Ίσως αυτό να μεν είναι και τόσο σωστό για τις τελευταίου τύπου μηχανές, αλλά το στρώσιμο που είπα παραπάνω είναι σίγουρα σωστό!

Αν δεν ... βιάζεστε για στρώσιμο "με την μία", μην το καθυστερήσετε πέρα από τα 1000~1500km, αλλά προσοχή στην καθημερινή οδήγηση:
Μην οδηγείτε πολύ απαλά (λίγο γκάζι) αλλά και μην το σανιδώνετε, μην οδηγείτε με σταθερή ταχύτητα και λίγο γκάζι, Το πάτα - άσε επιβάλεται, αλλάζετε ταχύτητες ώστε να οδηγείτε μεταξύ 2000~4500σαλ, αν έχετε DSG βάλτε το στο manual! Και κυρίως βρείτε ευκαιρίες να επιταχύνετε με πάνω από μέτριο γκάζι, διότι αν πηγαίνετε σταθερά με 4000σαλ και 2η, οι πιέσεις είναι χαμηλές. Αν πρέπει λόγω κίνησης να πάτε σταθερά, προτιμήστε την ταχύτητα στο κιβώτιο που θα δίνει από 2000~2500σαλ.
Αν βλέπετε οτι για κάποιο λόγο η κίνηση επιβάλει την σταθερή ταχύτητα, αλλάξτε διαδρομή.

Φυσικά το να το στρώσουμε με εκδρομή το τρι(τετρα)ήμερο σε δρόμους όπου την ίδια ... ιδέα θα έχουν και μερικοί εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας είναι ότι χειρότερο!

Γενικά η καθημερινή οδήγηση στα πρώτα 1000~1500km πρέπει να μοιάζει όσο γίνεται περισότερο με την διαδικασία στρωσίματος που είπαμε παραπάνω, αλλά επειδή είναι πιο ήπια επιτρέπονται και μετακινήσεις το πολύ της μιάς ώρας χωρίς ενδιάμεσο κρύωμα.

Και τέλος αυτό που είναι έγκλημα, είναι να βγούμε στην Εθνική, να βάλουμε 6η με 3000σαλ, και να πάμε Αθήνα - Θεσσαλονίκη (ή το ανάποδο) και να γυρίσουμε αυθημερόν με 3500σαλ και να νομίζουμε οτι το στρώσαμε! Το μόνο που εξασφαλίσαμε, είναι η μόνιμη κατανάλωση λαδιού, και η γρηγορότερη φθορά της μηχανής μας!

Β. Τα υπόλοιπα:

Τα γρνάζια κιβωτίου / διαφορικού θέλουν επίσης ένα στρώσιμο, δηλαδή όχι βίαιες επιταχύνσεις επιβραδύνσεις, όχι καρφωτές αλλαγές. Και επειδή πρέπει να τα στρώσουμε όλα, πρέπει να χρησιμοποιούμε όλες τις ταχύτητες. Η διαδικασία που ειπα παραπάνω για "με την μία" στρώσιμο, θα αφήσει ... παραπονεμένα τα γρανάζια / συγχρονιζέ των ταχυτήτων που δεν χρησιμοποιήθηκαν. Άρα το ιδανικό στρώσιμο είναι λίγο στην πόλη (να δουλέψει 1η, 2η) και μετά κάποιο τμήμα "αυστηρού στρωσίματος" στην Εθνική με 3η /4η (π.χ. ένα 15λεπτο), στη συνέχεια δε κάνουμε και λίγο πιο ήπιο με 5η / 6η (γιατί έχει και ... ραντάρ) αλλά πάντα με διαστήματα επιταχύνσεων, ακολουθούμενα από επιβραδύνσεις με το μοτέρ και λίγο τα φρένα (πρέπει να στρώσουν και αυτά).

Το ίδιο αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό με τα υπόλοιπα εξαρτήματα του αυτοκινήτου.  Π.χ. δεν είναι σοφό να περάσετε τα αμορτισέρ, τα ακραξόνια, τα ρουλεμάν κλπ. από διαδικασία ... ελέγχου σε συνθήκες χωμάτινου ράλλυ, ή να πάτε γρήγορα σε δρόμο με λακούβες κλπ.

• Αποσυνδεδεμένος stef80
  • Enthusiastic member
  • *
Όντως τα παραπάνω είναι πολύ σωστά και υποστηρίζονται και από διάφορα άρθρα στο ίντερνετ. Μάλιστα είναι η μέθοδος που σκοπεύω να ακολουθήσω στο επόμενο αμάξι μου που μάλλον θα είναι ένα leon fr. :biggrinthumb:
Ο λόγος που πιστεύω ότι δεν το προτείνουν οι κατασκευαστές είναι ότι αν δεν εφαρμοστεί σωστα μπορεί να προκαλέσει ζημία λόγω τοπικής υπερθέρμανσης στα ελατήρια και τον κύλινδρο η οποία θα είναι μεγαλύτερη από τη ζημία που προκαλεί ένα πολύ ήπιο στρώσιμο, το οποίο αν το σκεφτεί κανείς έχει ως αποτέλεσμα σε κάποια αυτοκίνητα τα ελατήρια να χρειαστούν πολλές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα να πατήσουν σωστά και να στεγανοποιήσουν πλήρως τον κύλινδρο γι αυτό πολλοί κινητήρες πιάνουν τη μέγιστη απόδοσή τους μετά από τα χιλόμετρα αυτά και φυσικά μέχρι να επιτευχθεί αυτό καίνε και ρυπαίνουν το λάδι τους στερώντας και από τα υπόλοιπα τμήματα του κινητήρα την ικανοποιητικη λίπανση.
Επίσης, όσον αφορά τα τούρμπο η μέθοδος θα πρέπει να ακολουθείται ακόμα πιο προσεκτικά λόγω των μεγαλύτερων θερμοκρασιών και πιέσεων που αναπτύσσονται στο θάλαμο καύσης.
Αυτό που θα θελα να ρωτήσω τον alexkots  είναι όσον αφορά το πλήρες κρύωμα μεταξύ των 15λεπτων. Είναι απαραίτητο και σε κινητήρες και μέταλλα καινούριας τεχνολογίας?

• Expert member
  • *
  • Leon FR DSG
Όντως τα παραπάνω είναι πολύ σωστά και υποστηρίζονται και από διάφορα άρθρα στο ίντερνετ. Μάλιστα είναι η μέθοδος που σκοπεύω να ακολουθήσω στο επόμενο αμάξι μου που μάλλον θα είναι ένα leon fr. :biggrinthumb:
Ο λόγος που πιστεύω ότι δεν το προτείνουν οι κατασκευαστές είναι ότι αν δεν εφαρμοστεί σωστα μπορεί να προκαλέσει ζημία λόγω τοπικής υπερθέρμανσης στα ελατήρια και τον κύλινδρο η οποία θα είναι μεγαλύτερη από τη ζημία που προκαλεί ένα πολύ ήπιο στρώσιμο, το οποίο αν το σκεφτεί κανείς έχει ως αποτέλεσμα σε κάποια αυτοκίνητα τα ελατήρια να χρειαστούν πολλές δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα να πατήσουν σωστά και να στεγανοποιήσουν πλήρως τον κύλινδρο γι αυτό πολλοί κινητήρες πιάνουν τη μέγιστη απόδοσή τους μετά από τα χιλόμετρα αυτά και φυσικά μέχρι να επιτευχθεί αυτό καίνε και ρυπαίνουν το λάδι τους στερώντας και από τα υπόλοιπα τμήματα του κινητήρα την ικανοποιητικη λίπανση.
Επίσης, όσον αφορά τα τούρμπο η μέθοδος θα πρέπει να ακολουθείται ακόμα πιο προσεκτικά λόγω των μεγαλύτερων θερμοκρασιών και πιέσεων που αναπτύσσονται στο θάλαμο καύσης.
Αυτό που θα θελα να ρωτήσω τον alexkots  είναι όσον αφορά το πλήρες κρύωμα μεταξύ των 15λεπτων. Είναι απαραίτητο και σε κινητήρες και μέταλλα καινούριας τεχνολογίας?

Α.
Αν γίνει "απαλό" στρώσιμο, ο κινητήρας μπορεί να μην στρώσει ποτέ, ακόμα και αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει αργότερα. Ο λόγος είναι οτι τα καμμένα λάδια σχηματίζουν ένα είδος "γυαλιού" που κάθεται επάνω στα διάφορα εξαρτήματα και μετά δεν τα αφήνει να "γυαλιστούν" σωστά.

Β.
Το "πλήρες κρύωμα" είναι σημαντικό, και έχει την έννοια να πέσει πολύ η θερμοκρασία των μετάλλων (σχεδόν σε θερμοκρασία περιβάλοντος), και κυρίως αυτή του πιστονιού. Σκέψου οτι το πιστόνι δεν ακουμπάει "πλήρως" στον κύλινδρο, παρά μόνο με την ελάχιστη επιφάνεια των ελλατηρίων. Οπότε το κρύωμα του γίνεται μόνο με την ακτινοβολία προς τον κύλινδρο, ενώ ο κύλινδρος κρυώνει μέσω επαφής με το νερό και το εξωτερικό του block του κινητήρα. Αντιθέτως κατά την λειτουργία το πιστόνι ψεκάζεται με λάδι από κάτω ώστε να διατηρεί όσο γίνεται χαμηλή θερμοκρασία. Τα νέα μέταλλα δεν έχουν άλλη θερμοχωρητικότητα ή θερμική αγωγιμότητα από τα παλαιά, άρα το κρύωμα τους γίνεται με τον ίδιο τρόπο.

Σε ένα κρύο κινητήρα το πιστόνι που είναι από αλουμίνο είναι αρκετά μικρότερο από τον κύλινδρο (φυσικά το "αρκετά" είναι μικρό για να το δούμε με το μάτι), δηλαδή "κολυμπάει", επειδή στις υψηλότερες θερμοκρασίες νορμάλ λειτουργίας το αλουμίνιο έχει διασταλεί περισότερο από το σίδερο και είναι μόνο "μιά ιδέα" μικρότερο από τον κύλινδρο, τόσο ώστε στο κενό να "δουλεύει" σωστά το λάδι και να μην αφήνει να τρώγονται μεταξύ τους.

Όταν ο ζεστός κινητήρας αρχίσει να κρυώνει, το σώμα (που είναι προς τα έξω και "εφάπτεται" με τον κρύο αέρα), κρυώνει πιο γρήγορα από το πιστόνι που είναι εγκλωβισμένο. Αυτό σημαίνει οτι το πιστόνι "μικραίνει" (λογω συστολής) αργότερα από ότι ο κύλινδρος.
Επίσης το πάνω μέρος του πιστονιού που έρχεται σε επαφή με τα καυσαέρια, είναι θερμότερο από το κάτω (και τα πλαϊνά), επειδή το εσωτερικό του πιστονιού ψεκάζεται με λάδι. Μόλις σβύσεις, η θερμότητα του πάνω μέρους διαχέεται σε όλο το πιστόνι, λαι έτσι το πιστόνι διαστέλεται! Αυτός είναι ο λόγος που ιδιαίτερα στα turbo δεν πρέπει να σβύνουμε αμέσως τον κινητήρα μετά από 'ξεπάτωμα". Προσοχή δε στο στρώσιμο, ο 15λεπτος κύκλος τελειώνει με τουλάχιστον 1 λεπτό ήρεμης οδήγησης, καλύτερα 2!   

Έτσι σε ένα σύντομο ξεκίνημα μπορεί τα μέταλλα να είναι σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, αλλά το πιστόνι σε κάπως πιο υψηλή θερμοκρασία από τον κύλινδρο, άρα το κενό που υπάρχει από τον κύλινδρο έχει πέσει σε πολύ μικρό επίπεδο, τόσο που δεν εμφανίζεται στην φυσιολογική λειτουργία του κινητήρα. Βάλε και τις μικροανωμαλίες που δεν έχουν φαγωθεί ακόμα, οπότε μπορεί το κενό να είναι τόσο μικρό, που το λάδι δεν χωράει να κάνει "φιλμ" προστασίας, και να έχουμε άμεση τριβή πιστονιού - κυλίνδρου με άσχημα αποτελέσματα (χαρακιές κλπ)!

Επειδή κάποιος θα πει "μα καλά μιλάμε για ελλάχιστες αποστάσεις, πως είναι δυνατόν το πιστόνι που είναι σχεδόν σε επαφή με τον κύλινδρο να μην κρυώσει το ίδιο με τον κύλινδρο";
Η απάντηση είναι οτι ναι στο σημείο που εφάπτονται αυτό μπορέι να ισχύει. Αλλά αν το πιστόνι έχει σταματήσει π.χ. στο άνω σημείο, το κάτω μέρος του κυλίνδρου δέχεται λιγότερα θερμικά φορτία, οπότε μολις κινηθεί το πιστόνι ... χάσαμε!

• Αποσυνδεδεμένος xprience
  • Enthusiastic member
  • *
  • All or Nothing
Χαιρομαι που δεν ακολουθησα το manual αλλα ειχα ακολουθησει αυτη την μεθοδο.  :biggrinthumb:
Leon 1P 1.8 TSI

K04 Turbo, Evoms Intake, S3 FMIC, 76mm Custom Exhaust, Forge Actuator, Cupra 2007 Valve Springs, NGK Irridium Spark Plugs, Custom Clutch Disk

• Αποσυνδεδεμένος stef80
  • Enthusiastic member
  • *
Εγώ πάλι φοβάμαι να ξαναγυρίσω τη μίζα στο αμάξι μου μην παρεξηγηθεί κανά πιστόνι με τον κύλινδρό του!
χαχαχαχαχαχαχα.
Φοβερή ανάλυση alexkots.

• Αποσυνδεδεμένος THANOS30
  • Rookie member
  • *
  • SEAT LEON CUPRA 2 + REVO STAGE 1 + ΦΙΛΤΡΟ ΚΝ
 Εγώ δηλαδή που το Cupra 2 στα πρώτα 5000 χιλιόμετρα το έστρωσα από 3.500 έως 4.000 στροφές την γ@μη@α;;;
 Που έκανα μικρά ταξιδάκια μέχρι το Ξυλόκαστρο με 5η και 6η και δεν ξεπερνούσα τις 3.500 και το άνοιγα άντε έως τις 4.000 στροφές(σπάνια) το γ@μη@α;;;
 Εμένα πάντως ο υπεύθυνος πωλήσεων της SEAT μου είπε ότι τα πρώτα 1.500 χιλιόμετρα να το πηγαίνω έως 4.000 στροφές και ύστερα σιγά σιγά να ανεβάζω στροφές αλλά να 
 οδηγώ  χωρις ιδιαίτερες βιαιότητες!!!
 Εγώ όμως έως περίπου τα 5.000 χιλιόμετρα πρόσεχα και λίγες φορές το άνοιξα πάνω από τις 4.000 και γενικά πρόσεχα και δεν έκανα απότομες επιταχύνσεις κ.λ.π!!!
 Αlexkots πιστεύεις ότι θα έχω πρόβλημα...;;;
 Επίσης και μικρές βόλτες εντός πόλης, κυρίως παραλιακή έως Σούνιο έγιναν!!!

SEAT LEON CUPRA 2+REVO STAGE 1+ΦΙΛΤΡΟ ΚΝ...ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ-ΕΔΑΦΟΥΣ...

• axilleasFR
  • Επισκέπτης
Χαιρομαι που δεν ακολουθησα το manual αλλα ειχα ακολουθησει αυτη την μεθοδο.  :biggrinthumb:
Γιατι τι θα παθενες?

Ρε ειστε με τα καλα σας,ρε? Τι βλακειες λετε στον κοσμο ασε - πατα - ασε - ξεκινα - ασε την μηχανη να κρυωσει - ξαναξεκινα.
Τι να σας πω τωρα?
Ασε δεν θα πω τιποτα για σας, θα πω γι' αυτους που δεν ξερουν και πολλα και πιθανως ακουσουν και πανε και κανουν αυτες τις βλακειες,
να οτι θα ειναι ακομα πιο μεγελυτεροι ..... απο εσας.

Φιλε με το coupra καλα εκανες με το αμαξι σου μην ακους κανεναν.
Και γω οταν σε μερικα χρονακια οταν θα παρω κι εγω το coupra θα το καψω απο την πρωτη στιγμη,
οπως εκαψα και το FR οπως και το προηγουμενο αυτοκινητο και δεν εχουν κανει ποτε κιχ.

• Expert member
  • *
  • Leon FR DSG
Εγώ δηλαδή που το Cupra 2 στα πρώτα 5000 χιλιόμετρα το έστρωσα από 3.500 έως 4.000 στροφές την γ@μη@α;;;
 Που έκανα μικρά ταξιδάκια μέχρι το Ξυλόκαστρο με 5η και 6η και δεν ξεπερνούσα τις 3.500 και το άνοιγα άντε έως τις 4.000 στροφές(σπάνια) το γ@μη@α;;;
 Εμένα πάντως ο υπεύθυνος πωλήσεων της SEAT μου είπε ότι τα πρώτα 1.500 χιλιόμετρα να το πηγαίνω έως 4.000 στροφές και ύστερα σιγά σιγά να ανεβάζω στροφές αλλά να 
 οδηγώ  χωρις ιδιαίτερες βιαιότητες!!!
 Εγώ όμως έως περίπου τα 5.000 χιλιόμετρα πρόσεχα και λίγες φορές το άνοιξα πάνω από τις 4.000 και γενικά πρόσεχα και δεν έκανα απότομες επιταχύνσεις κ.λ.π!!!
 Αlexkots πιστεύεις ότι θα έχω πρόβλημα...;;;
 Επίσης και μικρές βόλτες εντός πόλης, κυρίως παραλιακή έως Σούνιο έγιναν!!!

Δεν είπαμε βιαιότητες, δεν είπαμε τέρμα γκάζι, αλλά 2/3 στην αρχή επιβάλεται.

Όχι δεν την γ@μη@ες μη φοβάσαι, απλά θα καις λίγο παραπάνω λαδάκια από κάποιον που έκανε τις σωστές διαδικασίες. Αλήθεια τώρα πόσο καις;

• Expert member
  • *
  • Leon FR DSG
Γιατι τι θα παθενες?

Ρε ειστε με τα καλα σας,ρε? Τι βλακειες λετε στον κοσμο ασε - πατα - ασε - ξεκινα - ασε την μηχανη να κρυωσει - ξαναξεκινα.
Τι να σας πω τωρα?
Ασε δεν θα πω τιποτα για σας, θα πω γι' αυτους που δεν ξερουν και πολλα και πιθανως ακουσουν και πανε και κανουν αυτες τις βλακειες,

Και γω οταν σε μερικα χρονακια οταν θα παρω κι εγω το coupra θα το καψω απο την πρωτη στιγμη,
οπως εκαψα και το FR οπως και το προηγουμενο αυτοκινητο και δεν εχουν κανει ποτε κιχ.

Συγνώμη φίλε μου εκ μέρους μου (είμαι ένας ... άσχετος ηλεκτρολόγος μηχανολόγος του πολυτεχνείου με 57 χρόνια στην πλάτη μου) αλλά και όλων των ειδικών ανά την υφήλιο, που ... βασανίζουμε με προτάσεις του τύπου με άσε - πάτα - σβύσε και άλλες μ@λ@κίες όσους θα ήθελαν το κάτι καλύτερο για τον κινητήρα τους αλλά και όλα τα άλογα που μπορεί να δώσει, και δεν τους προτείνουμε την δοκιμασμένη και αλάνθαστη μέθοδο "ξεσκισέ το από την αρχή".

• Αποσυνδεδεμένος THANOS30
  • Rookie member
  • *
  • SEAT LEON CUPRA 2 + REVO STAGE 1 + ΦΙΛΤΡΟ ΚΝ
Δεν είπαμε βιαιότητες, δεν είπαμε τέρμα γκάζι, αλλά 2/3 στην αρχή επιβάλεται.

Όχι δεν την γ@μη@ες μη φοβάσαι, απλά θα καις λίγο παραπάνω λαδάκια από κάποιον που έκανε τις σωστές διαδικασίες. Αλήθεια τώρα πόσο καις;

Φίλε έκανα πρώτη αλλαγή λαδιών στα 7.500 χιλιόμετρα και τώρα έχοντας 13.500 χιλιόμετρα θα το πάω στα 14.500 για την δεύτερη αλλαγή που θα περιλαμβάνει και αλλαγή φίλτρου...στην πρώτη μου άλλαξαν μόνο λάδια...!!!
 Είναι σωστές αυτές οι αλλαγές που έκανα η θα έπρεπε να κάνω και κάτι ακόμα έως εδω που έχω 13.500 χιλιόμετρα και μιλάω πάντα όσο αφορά τα λάδια ;;;
 Δεν ξέρω πόσο λάδι μου καιεί...να σου πω την αλήθεια δεν κάνω και έλεγχο για το αν έχει η δεν έχει λάδι γιατί φαντάζομαι ότι αφού ο κατασκευαστής λέει πρώτη αλλαγή στα 15.000 και εγώ έκανα στα 7.500 και θα ξανακάνω στα 15.000 δεν πιστέυω ότι θα ξεμείνω και ότι υπάρχει φόβος τέτοιος ώστε να πρέπει να έλεγχο την στάθμη του λαδιού τακτικά..!!!Πρέπει...;;; Δηλαδή να ελέγχω τακτικά την στάθμη ειδικά τώρα που πέφτουν σκισήματα στο αυτοκίνητο;;;Υπάρχει φόβος να ξεμείνω από λάδι και να έχω πρόβλημα;;;  :fear:
 Επίσης αν μου καίει περισσότερα λάδια και εφόσον δεν έχω κάνει τα παραπάνω που είπες σχετικά με το στρώσιμο λες να έχω πρόβλημα με τις επιδόσεις του αυτοκινήτου και εννοώ 0-100 (δηλαδη επιταχύνσεις) και τελικές;;; δηλαδή με λίγα λόγια το αυτοκίνητο να μην αποδίδει όπως θα έπρεπε ;;;
 Επίσης εσύ έχεις κάποια ιδιότητα σχετική με αυτοκίνητα και μηχανολογικά...;;;
SEAT LEON CUPRA 2+REVO STAGE 1+ΦΙΛΤΡΟ ΚΝ...ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΕΔΑΦΟΥΣ-ΕΔΑΦΟΥΣ...

• Αποσυνδεδεμένος stef80
  • Enthusiastic member
  • *
Τι να σας πω τωρα?

Επειδή και γω ειμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός και μπορώ να διακρίνω μια εμπεριστατωμένη άποψη από μια αβάσιμη θα μου ήταν πολύ χρήσιμο όπως και στους υπόλοιπους αναγνώστες του φόρουμ να μας εξηγήσεις ή να δικαιολογήσεις τη μέθοδο στρωσίματός σου έστω και με το ένα δέκατο της ακρίβειας και περιγραφικότητας της ανάλυσης του alexkots.
Φιλικά πάντα και με απώτερο σκοπό τη διασταύρωση και αντιπαράθεση απόψεων.

• Αποσυνδεδεμένος xprience
  • Enthusiastic member
  • *
  • All or Nothing
Γιατι τι θα παθενες?

Τι να σας πω τωρα?

Φιλε ειναι πολυ ασχημο να ειρωνευεσαι, ποσο μαλλον να βριζεις ανθρωπους που ουτε καν ξερεις, ουτε σε πειραξανε.
Leon 1P 1.8 TSI

K04 Turbo, Evoms Intake, S3 FMIC, 76mm Custom Exhaust, Forge Actuator, Cupra 2007 Valve Springs, NGK Irridium Spark Plugs, Custom Clutch Disk

• Αποσυνδεδεμένος Vaggelis
  • Expert member
  • *
Πολύ ωραία ανάλυση. Μπράβο.

Σε ένα τεστ που είχαν κάνει συνάδελφοί σου, με μοτοσυκλέτα, είχαν καταλήξει στο εξής.

Οι διαφορές στον μέσο οδηγό είναι απειροελάχιστες και σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Ενα μηχανάκι, στρώθηκε ευλαβικά με τον τρόπο που περιγράφεις και ένα άλλο (ίδιο) πήγαινε στους κόφτες από την αρχή.

Το πρώτο, χρειάστηκε 250.000 χλμ για αλλαγή ελατηρίων, πιστονιών κτλ κτλ και το δεύτερο 190.000χλμ.

Το πρώτο ήταν πιο "αργό"(χειρότερες επιδόσεις) στα "πρώτα" χιλιόμετρα ενώ το δεύτερο έχανε σε επιδόσεις μετά τις 150.000χλμ.

Το μηχανάκι ήταν ΑΝ θυμάμαι καλά ένα(δυο) GSX-R 1300 και οι διαφορές στην ιπποδύναμη ήταν τις τάξης των 4-5 αλόγων.

Δηλαδή το "άγρια" στρωμένο ήταν πιο επιθετικό και γρήγορο στην αρχή της "ζωής" του και έχανε αυτά τα άλογα στην "δύση" του.

Αυτο που μου έκανε εμένα εντύπωση είναι : Υπάρχει άνθρωπος, που θα έχει στην κατοχή του όχημα για τόσα χιλιόμετρα? Για να αξίζει αυτήν την βαβούρα?

Υ.Γ Προσοχή στις εκφράσεις σας. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε όλοι με όλους αλλά σε καμιά περίπτωση δεν προσβάλουμε τις απόψεις του άλλου. :wink:

• Expert member
  • *
  • Leon FR DSG

Φίλε έκανα πρώτη αλλαγή λαδιών στα 7.500 χιλιόμετρα και τώρα έχοντας 13.500 χιλιόμετρα θα το πάω στα 14.500 για την δεύτερη αλλαγή που θα περιλαμβάνει και αλλαγή φίλτρου...στην πρώτη μου άλλαξαν μόνο λάδια...!!!
 Είναι σωστές αυτές οι αλλαγές που έκανα η θα έπρεπε να κάνω και κάτι ακόμα έως εδω που έχω 13.500 χιλιόμετρα και μιλάω πάντα όσο αφορά τα λάδια ;;;
 Δεν ξέρω πόσο λάδι μου καιεί...να σου πω την αλήθεια δεν κάνω και έλεγχο για το αν έχει η δεν έχει λάδι γιατί φαντάζομαι ότι αφού ο κατασκευαστής λέει πρώτη αλλαγή στα 15.000 και εγώ έκανα στα 7.500 και θα ξανακάνω στα 15.000 δεν πιστέυω ότι θα ξεμείνω και ότι υπάρχει φόβος τέτοιος ώστε να πρέπει να έλεγχο την στάθμη του λαδιού τακτικά..!!!Πρέπει...;;; Δηλαδή να ελέγχω τακτικά την στάθμη ειδικά τώρα που πέφτουν σκισήματα στο αυτοκίνητο;;;Υπάρχει φόβος να ξεμείνω από λάδι και να έχω πρόβλημα;;;  :fear:
 Επίσης αν μου καίει περισσότερα λάδια και εφόσον δεν έχω κάνει τα παραπάνω που είπες σχετικά με το στρώσιμο λες να έχω πρόβλημα με τις επιδόσεις του αυτοκινήτου και εννοώ 0-100 (δηλαδη επιταχύνσεις) και τελικές;;; δηλαδή με λίγα λόγια το αυτοκίνητο να μην αποδίδει όπως θα έπρεπε ;;;
 Επίσης εσύ έχεις κάποια ιδιότητα σχετική με αυτοκίνητα και μηχανολογικά...;;;

Οι αλλαγές λαδιών είναι μακρυνές στα σημερινά αυτοκίνητα διότι και τα υτοκίνητα κάινε λιγότερο λάδι λόγω καλύτερων ανοχών, και τα λάδια είναι καλύτερα. Δυστυχώς όμως οι "νόρμες" είναι σε χιλιόμετρα και όχι σε χιλιάδες (ή καλύτερα εκατομύρια) περιστροφών του κινητήρα. Γιατί άλλο 1000χλμ με 6η και άλλο με 1η-2η.

Στα πρώτα χιλιόμετρα όπως το αυτοκίνητο "στρώνει", μικροσκοπικά κομματάκια μετάλλου, αποσπώνται από τον κύλινδρο και τα ελλατήρια μέχρι να αυτο-λειανθούν. Οι σημερινοί κινητήρες δεν βγάζουν πολλά και γι' αυτό οι κατασκευαστές δεν προτείνουν αλλαγή στα πρώτα 1500 (ώστε να πεταχτούν μαζί με τα λάδια και τα ρινίσματα).
Την σημερινή εποχή όμως που οι αγοραστές καινούριων αυτοκινήτων δεν τα κρατάνε πολύ, ο κατασκευαστής προτιμάει να διαφημίσει "αλλαγή λαδιών κάθε 15000χλμ", έστω και με κάποια επιβάρυνση του κινητήρα, διότι το όποιο πρόβλημα (δηλαδή αυξημένη κατανάλωση λαδιού) θα το αντιμετωπίσει μάλλον ο 2ος ιδιοκτήτης.

Όσο δε για τις επιδόσεις, δυστυχώς υπάρχουν διαφορές από κομμάτι σε κομμάτι του ιδίου μοντέλου από την ... μαμά τους, οπότε καμία δυναμομέτρηση δεν θα σου δείξει αν "έχασες" 1~5 άλλογα (γιατί για τόσα μιλάμε).

Τώρα τα λάδια και η στάθμη τους. Πρέπει να τα κοιτάς, για να μάθεις το δικό σου αυτοκίνητο. Να το μάθεις, να δεις πόσο "τρώει", και βέβαια να συμπληρώνεις αν πλησιάζει την κάτω γραμμή (μείον 1 λίτρο από το φουλ). Και να μάθεις αν το αυτοκινητό σου έχει προειδοποίηση χαμηλής στάθμης, (δηλαδή αν πάιρνει 4 λίτρα στα 3 θα σου ανάψει λαμπάκι, ή αν έχει απλώς ένεδειξη έλειψης πίεσης, η οποία ανάβει την ώρα που ... καταστρέφεις το μοτέρ σου! Ότι και να έχει μην το ρισκάρεις, τσεκάριζε τώρα κάθε 1000χλμ τα λάδια σου να το "μάθεις" και μετά το ... αραιώνεις!

Τώρα άσχετα με το στρώσιμο, υπάρχει από την μάνα του μία τάση να καίει ή όχι. Ο λόγος είναι ο εξής:
Για ευκολία και οικονομία παραγωγής όλα τα μοτέρ δεν έχουν ακριβώς την ίδια διάμετρο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πιστόνια. Έτσι κάποιο μοτέρ θα τύχει με "φαρδύ" κύλινδρο και στενά πιστόνια / ελλατήρια, άλλο ανάποδα, οπότε θα υπάρχουν διαφορές στην κατανάλωση λαδιού.

Και κυρίως μην ... πανικοβάλεσαι! Αυτοί που "χαλάνε" στο στρώσιμο τα αυτοκινητά τους είναι αυτοί που βγαίνουν στην Εθνική "καρφωμένοι" σταθερά με 3000σαλ για ώρες.

Και βέβαια να διευκρινήσω κάτι:
Η διαδικασία στρωσίματος που περιέγραψα είναι η ιδανική. Όποιος έχει κέφι και όρεξη το κάνει. Όποιος όχι, ας περιοριστεί σε σβέλτο οδήγημα με σταδιακό ανέβασμα ορίου στροφών μέσα σε 1500χλμ. Εκείνο που πρέπει να αποφεύγεται είναι το "αυγό" στο πετάλ του γκαζιού. Όσο για το "ξέσκισμα από την αρχή", μειώνετε την διάρκεια ζωής του κινητήρα σας, η τελική επιλογή δική σας!

Εγώ είμαι ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος πολυτεχνείου, και εργάζομαι 32 χρόνια σχεδιάζοντας βασικά οπλικά συστήματα (που έχουν κομάτια μηχανολογικά, πλαστικά, ηλεκτρονικά κλπ), κάνω προγράμματα υπολογιστών κ.α. Το αυτοκίνητο (και η τεχνολογία του) είναι απλά η ... αγάπη μου, η ... τρέλλα μου, από 18 χρονών το μελετάω.  

[vagelis78] το ερώτημα είναι τα μηχανάκια μετρηθήκανε πριν το "στρώσιμο";  γιατί αν όχι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά, δηλαδή το 1ο μηχανάκι να είχε λιγότερα άλλογα από την μαμά του και να τα διατήρησε για μεγάλο διάστημα, ενώ το "σκισμένο" να είχε περισότερα και να τα έχασε γρήγορα. Ούτως ή άλλως το "σκίσιμο" δεν είναι τόσο κακό όσο το "αυγό" στο γκάζι για πολλά χιλιόμετρα!

• Αποσυνδεδεμένος stef80
  • Enthusiastic member
  • *
Ο θειος μου είναι αντιπρόσωπος και έχει ένα leon I με πάνω από 300.000, ο πατέρας μου ένα Peugeot 406 με 230.000 και εγώ ένα Peugeot 106 με 160.000 χιλιόμετρα και ανεβαίνει... οπότε υπάρχουν άτομα που τα κάνουν αυτά τα χιλιόμετρα.
Επίσης ο πατέρας μου άλλαξε στο Peugeot 406 ελατήρια πιστονιών στις 100.000 γιατί έκαιγε λάδια από την αρχή. Κάθε μοτέρ δηλαδή έχει άλλες αντοχές και μπορεί να χρειαστεί την επισκευή πιο νωρίς ή πιο αργά. Περιττό να πω ότι ο πατέρας μου δεν ψαχτηκε για το τι στρώσιμο θα κάνει...Το πήγε αργά και σίγουρα όπως είχε μάθει. Το θέμα είναι να καταλήξουμε στο ιδανικό που θα έχει ως αποτέλεσμα μέγιστη απόδοση, αξιοπιστία και την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση λαδιού. Μακάρι να μη φτάνει κανείς μέχρι τη γενική επισκευή.