SeatClub.gr

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ SEAT => Leon IV (mk4) => Μήνυμα ξεκίνησε από: grfloater στις 17-01-2022, 16:01:32

Τίτλος: Leon 1.4tgi "CNG Quality"
Αποστολή από: grfloater στις 17-01-2022, 16:01:32
Χαιρετώ,
Σε Leon του 2016 με ΦΑ, το προηγούμενο καλοκαίρι, για πρώτη φορά παρατήρησα ότι άναψε το λαμπάκι check και στο μενού, επιλογή "Ποιότητα CNG" μου είχε (μόνο) 90%. Στην αντιπροσωπεία, που το κάνω service, μίλησαν για πρόβλημα στο καύσιμο CNG και έκαναν reset το engine check. Στο επόμενο γέμισμα δεν μου έκανε πρόβλημα, μετά όμως ξανάναψε το check και έκτοτε (γεμίζοντας σε διάφορα πρατήρια - κυρίως Λαμία και πάνω) η "Ποιότητα CNG" έχει πέσει στο 80%, ο κινητήρας δουλεύει τραχιά (στο ρελαντί το παρατηρείς και το ακούς, αλλά και στο δρόμο κάνει δισταγμούς) και η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά ~20%. Ένα περίεργο είναι ότι σταματημένο στο ρελαντί η βελόνα "παίζει" και ακούγεται ο κινητήρας να βήχει, στο ρολάρισμα όμως με νεκρά ο δείκτης στροφόμετρου "παγώνει" στις ~750 στροφές (όπως πρέπει), χωρίς να ακούγεται πρόβλημα - ίσως αλλάζει χάρτη η cpu, από "πάνω σε ράμπα σταματημένο" σε "στο δρόμο". Το engine check ενίοτε αναβοσβήνει και εγκαταλείπει το CNG, γυρνώντας σε βενζίνη (ενώ υπάρχει αέριο στη δεξαμενή). Σε τέτοιες περιπτώσεις μου βγάζει και "βλάβη start/stop". Στη λειτουργία με βενζίνη δουλεύει καλύτερα έως καλά, δεν είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα (κανονικά δεν θα με προβλημάτιζε, αλλά είμαι "ψυλιασμένος").
Το ODB, από ότι μου είπαν, δίνει πλούσιο μείγμα στον αισθητήρα λ. Εννοείται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το αέριο της Fisikon. Σε Ελλάδα δεν μπόρεσα να βρω κάποια πληροφορία για αυτό (σε group VW natural gas), σε ένα Ολλανδικό site αναφέρεται ότι ο αισθητήρας λ είναι ακριβός και μπορεί να υπάρχει κάποιο άλλο θέμα στο δρόμο του αερίου, μπεκ, ρυθμιστής πίεσης κλπ. Δεν ξέρω ποιος μπορεί να έχει τη γνώση να το ψάξει πραγματικά (και διαγνωστικά), χωρίς να αρχίσει να αλλάζει (και να χρεώνει) αισθητήρια κλπ ανταλλακτικά. Θα απευθυνθώ σε κάποιους εξειδικευμένους σε μετατροπές CNG, μιας και στους επίσημους δεν βρήκα άκρη.
Τίτλος: Απ: Leon 1.4tgi "CNG Quality"
Αποστολή από: Lazo στις 17-01-2022, 19:37:10
Φίλε μου καλησπέρα, έχω και εγώ CNG παραγωγή 07/2020. Επειδή είναι πολύ εξειδικευμένο αυτό που ρωτάς καλό θα είναι να συμμετέχεις και σε αυτή την ομάδα και να κάνεις copy paste το ίδιο κείμενο και εκεί. Έχει χιλιάδες μέλη και μπορεί κάποιος να σε βοηθήσει.

Η ομάδα είναι αυτή : https://www.facebook.com/groups/737503893292658/?ref=share

Ελπίζω να βγάλεις άκρη. Πάντως αποκλείεται να φταίει να το φυσικό αέριο που είναι ανόθευτο. Ίσως όμως φταίει δυνητικά λάδι που μπαίνει λόγω κακής συντήρησης στη δεξαμενή από τα μηχανήματα που συμπιέζουν το φα κατά τον ανεφοδιασμό.

Ρώτα και εκεί δες τι θα σου πουν.
Σε ποια πρατήρια βάζεις;

Στάλθηκε από το SM-G780G μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τίτλος: Απ: Leon 1.4tgi "CNG Quality"
Αποστολή από: grfloater στις 26-01-2022, 19:50:16
Ευχαριστώ για την απάντηση και το fb group, το είχα δει, έχει ένα public και ένα private, με ποιο εξειδικευμένες απαντήσεις. Θα το κάνω.
Και εγώ δεν νομίζω να είναι το ΦΑ, νοθεία δεν μπορεί (εύκολα) να γίνει, ίσως μόνο στο χρηματικό (ποσότητες). Και εγώ σκέφτηκα το λάδι, πιθανώς αέρα (να παρεισφρύει), αλλά, διαβάζοντας σε ένα Ολλανδικό site, πιστεύω είναι κάτι στο δρόμο του καυσίμου, από ψεκασμό-μπεκ μέχρι αισθητήρα λ.
Για πρατήρια και εγώ το σκέφτηκα, καθότι βάζω συνήθως βόρεια (Λαμία, Βόλο), ενώ στην Αθήνα δεν το είχα παρατηρήσει [το βόρεια έχει κάποια σημασία, γιατί αμφιβάλλω εάν φτάνει ούτε ένα κιλό από το LNG, είναι κυρίως Gazprom, κάμποσο Αζέρικο πλέον, και λίγο (έως καθόλου) Τουρκίας]. Αλλά, ρωτώντας άλλους ιδιοκτήτες (του γκρουπ VW), όπως και στα πρατήρια, δεν έχω βρει κάποιον που να είχε πρόβλημα (ή δεν το ξέρουν).
Πέρα από το fb και τα user groups, υπάρχει κάποιος τρόπος τεχνικού contact σε Seat/VW/Audi/Scoda, σχετικά με NG, που να προωθήσω το ερώτημα (φόρμα, email...)? Κάποιοι που να μην μου πούνε "πήγαινέ το στην αντιπροσωπεία", γιατί πήγα (και στον δήμαρχο...).